Wij spraken met Eric Ariëns, zaakwaarnemer, intermediair, agent bij zaakwaarnemersbureau Mellow Yellow Sports in Amsterdam. Om een beter beeld te krijgen van zijn werk als spelersbegeleider, coach en zaakwaarnemer van een aantal talentvolle spelers op Eredivisie en Divisie niveau. Hij heeft al jarenlang ervaring als zaakwaarnemer/Intermediar en onderhoudt goede contacten met (prof)clubs. Hij heeft een hechte band opgebouwd met de voetballers die hij begeleidt en helpt ze in brede zin om profvoetballer te worden. Zijn verfrissende aanpak maken dat zijn zaakwaarnemingsbureau snel groeit.

Wat maakt jouw zaakwaarnemersbureau anders dan de andere zaakwaarnemers?

Mijn kennis van de media, jarenlange financiële ervaring en -expertise en ervaring met het afsluiten van miljoenen contracten, in combinatie met mijn kennis van het straatleven, ervaring met het begeleiden van jongeren met veelal niet-Nederlandse roots en mijn enorme netwerk maakt dat ik spelers en hun ouder(s) op een veel betere manier kan begeleiden. Ik weet waarover zij het hebben, tegen welke problemen ze aanlopen, de rol van hun geloof, en kan ze vaak helpen met (mentale) begeleiding, extra trainingen maar natuurlijk ook bij het vinden van de juiste club en begeleiders die ze echt verder helpen. Niet alleen de spelers, maar ook de ouder(s) of familielid dat hen helpt. Rekening houdend met jouw familie, en met groot respect voor jouw afkomst, cultuur en geloof. In goede en wat minder goede tijden, want ook als speler krijg je te maken met successen maar helaas ook teleurstellingen. Dat maakt je alleen maar sterker.

Een goede zaakwaarnemer is goud waard!

De beste zaakwaarnemer is een zaakwaarnemer die een team met je vormt. Samen sparren en een speler de beste voetballer maken. Veel spelers hebben helaas een slechte ervaring met zaakwaarnemers. Anders dan veel andere zaakwaarnemers ben ik altijd eerlijk en realistisch. Ik ken de relevante regels van KNVB en UEFA en FIFA. Geen valse beloften die we niet waar kunnen maken, maar teamwork in brede zin om het hoogst haalbare uit een speler te halen. Ik daag de voetballers uit om de lat zo hoog mogelijk te leggen maar ondersteun ze als zaakwaarnemer en begeleider ook maximaal.

We starten met een vrijblijvend gesprek, maken samen een plan met heldere doelstellingen, en kijken wat er echt nodig is. Niet direct het contract tekenen waar je later niet meer vanaf kan, maar eerst kijken wat we samen kunnen betekenen en wat je nodig hebt als voetballer. Of het nu een voedingsschema is, extra training, samen jouw wedstrijden analyseren, of fysieke tests en begeleiding, wij regelen het. Ik geloof erin dat alles op orde moet zijn om jouw kansen zo groot mogelijk te laten zijn. Dat is jouw talent en techniek als basis, maar nog belangrijker keihard werken, discipline en leven voor voetbal en oefenen, oefenen en nog iets oefenen om iedere dag beter te worden.

Als voetballer heb je weinig tijd en moet je steeds weer de juiste keuzes maken, normaal gesproken moet je voor je 22e jaar de top bereikt hebben. Dat vraagt om de juiste begeleiding als voetballer in brede zin, maar ook als mens voor jou en je directe omgeving waaronder heel belangrijk de steun van jouw familie. Vaak begint dat al voor je 16e jaar en ook daar hebben wij uitgebreide ervaring. Want wanneer je eenmaal kiest voor een professionele club dan moet dat goed gaan omdat de overstap van een profclub naar een andere profclub tot je 19e jaar moeilijk is door de steeds strengere regels van de KNVB.

Kun je wat meer vertellen over jouw achtergrond als zaakwaarnemer ?

“Voor mijn werk als zaakwaarnemer heb Ik jarenlang als directeur in de mediawereld gewerkt. Ik was als directeur onder andere verantwoordelijk voor websites als Nu.nl, Nusport, Sportweek en Hockey.nl. Ik sloot grote contracten en had en heb een goed en uitgebreid netwerk. Naast mijn werk coachte ik jarenlang een professioneel team en begeleidde ik vrijwillig al jaren jongeren, met vaak hun roots in Afrika, Zuid Amerika, Turkije, Antillen of Suriname. Hierdoor kende ik hun achtergrond, het leven op de straat, hun geloof, en de uitdagingen waar zij mee te maken hadden en waar vrijwel niemand bij stil staat en ze bij helpt. Onder die jongeren zaten een aantal goede spelers die in hun jeugd al bij een professionele club speelden en die vroegen of ik niet hun zaakwaarnemer kon worden. Aanvankelijk was ik wat terughoudend om zaakwaarnemer te worden maar op een gegeven moment heb ik afgesproken voor een speler te kijken of ik contacten met een profclub kon leggen. Dat lukte door mijn netwerk goed en toen realiseerde ik mij dat ik als zaakwaarnemer graag spelers wil begeleiden naar het hoogst haalbare niveau.

Internationaal netwerk zaakwaarnemers

Inmiddels heb ik een internationaal netwerk van clubs, partners in binnen- en buitenland. Binnen Nederland werk ik samen met een aantal toptrainers en academies die de spelers de extra training geven die ze nodig hebben. Ook begeleid ik een aantal spelers met mentale training, concentratie- en discipline trainingen, voeding schema fitness schema’s conditietrainingen, en bereid ze goed voor op testwedstrijden en stages.

Wanneer heb je als speler een zaakwaarnemer nodig en wanneer niet?

Dat is een vraag die ik zo goed mogelijk zal proberen uit te leggen. Veel spelers nemen contact op met een eerste zaakwaarnemer wanneer ze 14 tot 16 jaar oud zijn. De meesten spelen dan al in een jeugdteam op divisie niveau of bij een professionele club (BVO) en willen advies en begeleiding in welke stappen ze moeten gaan zetten wat er nodig is, of gewoon steun. Ik maak als zaakwaarnemer dan een eerste afspraak met de speler en familielid, broer en/of een van de ouders. Samen kijken we wat er allemaal nodig is en maken een goed plan. Het fijne van die leeftijd is dat je nog heel veel voor een speler kunt doen. Daarmee maak je zijn kansen veel groter.

Maar ik help ook spelers die al wat ouder zijn, 16 tot 21, 22 jaar. Vaak spelen ze al bij een profclub maar missen de juiste begeleiding, iemand die ze begrijpt en ze echt kan helpen. Soms spelers die ontevreden zijn en vaak teleurgesteld zijn in hun oude zaakwaarnemer.

Wat zijn kansen om profvoetballer te worden?

In algemene zin kun je stellen dat hoe hoger je nu al speelt, en hoe jonger je bent, hoe groter de kans op succes. Maar zoals ik ook altijd aangeef, er zijn altijd kansen, ook al ben je wat ouder en ben je er nog niet. Er zijn spelers van begin 20 die door keihard werken en beetje geluk het ook nog redden. Maar realiseer je: er zijn 250.000 jongens in de leeftijd 15-21 jaar die voetbal spelen, 2000 jongens die zich jaarlijks melden bij de profclubs en maar 2-5 voetballers per seizoen die echt bij een profclub aan de slag mogen.

Heb je als zaakwaarnemer of zaakwaarnemersbureau nog een tip voor spelers?

Ja! Zeker: Kijk goed welke zaakwaarnemer bij je past, laat je niet verleiden om snel te tekenen maar zoek goed uit wat je nodig hebt en of je past bij de persoon. Ga niet af op de mooie praatjes en beloften maar maak duidelijke afspraken en zet ze op papier. En als voetballer: leef voor je voetbal, train 15 tot 20 uur per week, ga zo snel mogelijk spelen bij een club op divisieniveau en oefen totdat je niet meer kan op de dingen waar je beter in moet worden. Luister naar mensen om je heen en blijf altijd in jezelf geloven!